Coaching en onderwijsondersteuning

Waar het kind centraal staat

2024-08-21

Huiswerkbegeleiding

Hoewel huiswerk in mijn ogen ondergeschikt is aan het algemeen welbevinden van het kind, kunnen goede schoolprestaties leiden tot een beter zelfvertrouwen en de negatieve spiraal weer een zetje in de goede richting kan geven. 

Hiaat  basisvaardigheden 
Wanneer een bepaald schoolvak voor veel problemen zorgt, kan het zijn dat er fundamentele kennis ontbreekt. 
Vergelijk het vak met een kaartenhuis: wanneer de onderste kaarten niet stevig staan, kun je niet verder bouwen. 

Als het aanbod op school niet aansluit bij de ontwikkeling, of de leerstrategie van het kind, is het lastig voor het brein om de informatie langdurig op te slaan. We gaan terug naar het begin om te kijken tot hoever het kaartenhuis wel al stevig is gebouwd en op welke manier het beste weer gebouwd kan worden. 

Veel kinderen hebben behoefte aan hands-on activiteiten, waar meerdere zintuigen geprikkeld worden. Op deze manier worden er meerdere hersengebieden geactiveerd en is de kans dat de informatie langdurig wordt opgeslagen veel groter. 

Automatiseren 
Het ouderwets stampen van tafelsommen of rijtjes woorden is voor veel kinderen een uitdaging. Hoe vaak ze ook herhalen, de rijtjes opdreunen of ‘blinde’ overhoringen krijgen, de informatie blijft maar niet hangen. Dit komt omdat de informatie blijft ’steken’ in het werkgeheugen; het deel van het brein wat kortdurend informatie opslaat en het daarna weer loslaat. Om automatiseren succesvol te maken moet de stof opgeslagen worden in het langetermijngeheugen. 

Door je brein te ‘foppen’ kun je de informatie sneller in je langetermijngeheugen opslaan. Dit doe je door verschillende activiteiten te doen waar je je werkgeheugen voor nodig hebt, zodat de informatie die op datzelfde moment binnenkomt gelijk ‘doorgesluisd’ wordt naar het langetermijngeheugen. 

Zelfvertrouwen 
Een kind dat niet goed mee kan komen met de lesstof kan hierdoor een laag zelfbeeld ontwikkelen. 
Ik kijk naar de reden van de ‘achterstand’ (ten opzichte van school, in mijn ogen ontwikkelt iedereen zich op zijn/haar eigen tempo en loopt niemand ‘voor’ of ‘achter’ op iemand). 

Als je weet wat er aan ten grondslag ligt kun je gericht werken om het kind weer te laten stralen! 

Klinkt dit als iets waar jouw kind baat bij zou kunnen hebben dit schooljaar? 
Neem contact op via de ‘contactpagina‘. 

Admin - 13:13:49 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

Breinontwikkeling

Het brein
Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de hersenen van de foetus zich al vanaf de eerste weken. Wanneer het kind geboren is, heeft het al een bijna volgroeid brein met miljarden hersenverbindingen. 
Alle impulsen die we nodig hebben om te overleven zijn bij het pasgeboren kind al ontwikkeld: consistente hartslag, ademhaling, het aangeven van basisbehoeftes zoals honger, moeheid, vecht of vlucht reactie, emoties en de regulatie van beweging.

Ook de grote hersenen (de cortex) is al voor een groot deel ontwikkeld. Dit deel is onderverdeeld in verschillende gebieden met ieder hun eigen verantwoordelijkheid. De delen werken veel samen. Taken die hieronder vallen zijn onder andere: ruimtelijk inzicht, kijken, voelen en het sturen van motorische beweging.
Het deel wat nog niet volledig is ontwikkeld, is de frontale kwab, de prefrontale cortex.
Dit deel zorgt voor samenwerking tussen de andere hersendelen en wat de verantwoordelijkheid over de zelfbeheersing voor zijn rekening neemt. Dankzij de frontale kwab kunnen we inschatten welk gevolg ons gedrag heeft en kunnen we onze impulsen beheersen.
Dit deel van het brein is pas met ongeveer 25-30 jaar volledig ontwikkeld.
Het is belangrijk om rekening te houden met de onderontwikkelde frontale kwab wanneer we het over de ontwikkeling van kinderen hebben. In dit deel van het brein liggen ook de executieve functies: plannen, taak initieren, motivatie, impulsbeheersing, werkgeheugen, emotieregulatie, flexibiliteit, aandacht bij de taak houden, op jezelf kunnen reflecteren.
 
Zeker in een schoolse context wordt veel beroep gedaan op de frontale kwab van de kinderen. Er wordt van ze verwacht dat ze lang hun aandacht bij een taak kunnen houden, snel van taak kunnen wisselen, gemotiveerd zijn, op eigen handelen kunnen reflecteren en vooral ook hun impulsen beheersen.
 
Wanneer het kind in de basisbehoeften vervult is, gaat de hersenontwikkeling vrijwel vanzelf. Belangrijke factoren zijn: direct reageren op hongersignalen, warmte en een veilig, geborgen gevoel.
Een kind dat (langdurig) blootgesteld wordt aan stress, wanneer eerder genoemde behoeftes niet vervuld worden, maakt veel cortisol (stresshormoon) aan. Hierdoor wordt de hersenontwikkeling geremd. Belangrijke delen van het brein kunnen dan onderontwikkeld blijven, waardoor de functies later in het leven belemmerend kunnen worden (denk bijvoorbeeld aan emotieregulatie of geheugen).
Het jonge kind voelt in zijn lijf op welke manier het beste de wereld om zich heen kan ontdekken. Bij het jonge kind gaat de ontwikkeling van motorisch/ervaren steeds meer naar redeneren. Jonge kinderen leren heel veel door de mensen om hen heen te observeren en vervolgens met die vaardigheden te experimenteren. Veel jonge kinderen willen dezelfde taken doen als hun ouders. Helpen met koken bijvoorbeeld. Het is belangrijk kinderen hier (binnen veilige kaders) in mee te nemen.
Het kind wordt zich steeds meer bewust van zijn eigen lichaam en het onderscheid tussen het ‘ik’ en het ‘zij’. Ze hebben behoefte aan autonomie, eigen beslissingen maken.
Het gevoel van autonomie, competentie (iets zelf kunnen doen) en relatie blijven de gehele ontwikkeling belangrijke behoeften. Als verzorgers is het een belangrijke taak te investeren in deze aspecten. Wanneer het kind bij één of meerdere van de aspecten het gevoel heeft te ‘falen’, kan woede/frustratie/verdriet ontstaan. Vanwege de onderontwikkelde frontale kwab kan het kind deze emoties nog niet goed reguleren.


Het brein ontwikkelt vaardigheden door ze te beoefenen. Door iets voor het eerst te doen, wordt er een neurologische verbinding gemaakt. Deze verbinding is eerst te vergelijken met een bospad. Het is nog niet heel opvallend en er kan nog gemakkelijk naast het pad gelopen worden. Hoe vaker de vaardigheid geoefend wordt (en positief bekrachtigd wordt), hoe sterker het pad wordt. Op een gegeven moment wordt het pad een grote snelweg, en gaat de vaardigheid als vanzelf.
Om ervoor te zorgen dat het bospad steviger wordt, helpt het om de vaardigheid in verschillende contexten en op verschillende manieren te beoefenen. Op deze manier kan het netwerk van verbindingen vergroot worden. De vaardigheid blijft niet beperkt tot één context en één methode, maar wordt een geïntegreerd geheel.
 
Leerstijlen
Niet alleen is het handig om de neurologische verbinding te versterken, om de vaardigheid (of de kennis) op verschillende manieren te beoefenen, het is voor het kind noodzakelijk om in een schoolse context aanbod te krijgen op veel verschillende manieren. Niet ieder kind pikt een nieuwe vaardigheid, of nieuwe kennis goed op wanneer het maar op één manier aangeboden wordt.

Het is goed te zien wanneer kinderen in een vrije stituatie zelf mogen experimenteren met materiaal. De één haalt het direct uit elkaar om te kijken hoe het in elkaar zit (of om te kijken hoe snel het stuk gaat), de ander zoekt direct informatie over de werking van het materiaal, nog één probeert verschillende dingen met het materiaal, weer een ander zal afkijken wat de rest doet en dat nadoen, en de laatste zal vragen aan een expert (volwassene) wat de bedoeling precies is.


Verschillende theoretici hebben onderscheid gemaakt in verschillende leerstijlen. Een van de bekendste is de Meervoudige Intelligentie van Howard Gardner. Hij onderscheidt deze 8 leerstijlen:
1. taalknap,
2. rekenknap,
3. beeldknap,
4. muziekknap,
5. beweegknap,
6. natuurknap,
7. mensknap,
8. zelfknap.
 
Voor jonge kinderen is het belangrijk om zoveel mogelijk zintuigelijke ervaringen te koppelen aan kennis en vaardigheden, zodat de neurologische verbindingen in het brein als een stevig netwerk van snelwegen verankerd worden.
 
Mindset
Tijdens de ontwikkeling fungeert het brein ook als ‘spons’ van de omgeving. Wat er gezegd, gedaan en gevoeld wordt (als reactie op het gedrag van het kind) wordt direct opgeslagen in het brein. Een deel hiervan wordt opgeslagen in het onbewuste. Wanneer in deze fase het kind signalen oppikt dat het ‘vervelend’, ‘druk’, ‘impulsief’ is, zal dit opgeslagen worden als overtuiging/waarheid.
Hetzelfde geldt (gelukkig) ook voor positieve signalen. Wat belangrijk is om te weten: één negatieve opmerking staat gelijk aan vier positieve signalen. Het is voor verzorgers van groot belang bewust te zijn over hoe het zich voelt over het kind. Houd je eigen energie positief!
Deze signalen worden niet alleen opgepikt en opgeslagen door de hersenen (het hoofd-brein), maar ook het hart en de onderbuik. Hier liggen gelijksoortige cellen als in de hersenen.
 
Het onbewuste brein speelt ook een hele grote rol in de ontwikkeling van het kind. In het onbewuste deel van je brein ligt het filter wat bepaald wat belangrijk genoeg is om in je bewuste brein te verwerken. Van de 11 miljoen bits die per seconde binnenkomen, komen maar 126 je bewuste brein binnen, en zijn er maar 9 tot 11 bits waar wij direct iets mee doen. Welke 126 bits binnenkomen wordt bepaald door het filter wat jouw onbewuste brein hanteert. Een groot deel van dit filter is een natuurlijk filter wat onbelangrijke informatie buiten bewustzijn laat (bijvoorbeeld het zien van je eigen neus).
Wanneer het onbewuste brein een overtuiging heeft gemaakt, bijvoorbeeld dat jij niet lenig bent, zal het filter zorgen dat jouw bewuste brein daar bevestigingen van krijgt.
Negatieve overtuigingen zijn belemmerend voor de ontwikkeling.  
Daarom is het belangrijk deze onbewuste overtuigingen bewust te maken, zodat ze aangepast kunnen worden. Een positieve mindset helpt het onbewuste filter te focussen op positieve bekrachtigingen.
Wanneer een belemmerende overtuiging al meerdere malen bekrachtigd is door het bewuste brein, is het lastig om te buigen met alleen een positieve mindset. Door de neurologische verbinding te herprogrammeren met behulp van NLP wordt er een duurzame verandering teweeggebracht.
 
Leerkuil
Kinderen zijn van nature nieuwsgierige wezens. Zij hebben een innerlijk verlangen om de wereld om hen heen te begrijpen en eigen te maken. Dit natuurlijk leervermogen is cruciaal om te overleven in de maatschappij waarin zij zich later staande moeten houden.
Onze maatschappij is echter niet ingericht om de ontwikkeling van kinderen op hun eigen tijd en tempo te faciliteren.
Wanneer kinderen te jong worden geforceerd om zich vaardigheden en kennis eigen te maken, resulteert dit in een verstoorde ontwikkeling. Het gevoel van autonomie (eigen keuzes maken) en competentie (een taak zelfstandig kunnen uitvoeren) komen sterk in het gedrang, en in de meeste situaties is ook de relatie met de volwassene in die context niet veilig, warm en geborgen. De negatieve ervaring van het kind wordt opgelagen in het onbewuste brein als een overtuiging als “ik kan dit niet” of “ik ben niet goed genoeg”.
 
Dit gebeurt ook wanneer een kind structureel te weinig uitdaging krijgt (bij hoogbegaafde kinderen), of wanneer het aanbod niet aansluit bij de leerstrategie.
De overtuiging in het onbewuste brein zorgt voor een constante bevestiging van de overtuiging. Op den duur verliest het kind zijn nieuwsgierigheid en de impuls om te experimenteren.
 
Wanneer een kind dan een situatie tegenkomt waarbij het niet zeker weet of hij de vraag (van de leerkracht) bevredigend kan beantwoorden, zal het niet reageren of compenseren met ander gedrag (vluchten/vechten/bevriezen).
 
Om het kind toch door de weerstand heen te begeleiden is er een visueel beeld gemaakt van ‘de leerkuil’. Wanneer je iets voor het eerst doet, zal het niet gaan zoals jij het zou willen, dat komt omdat je het eerst moet oefenen. Je komt dan in de leerkuil terecht. Onderin de leerkuil kun je je gefrustreerd of zelfs wanhopig voelen. Je denkt dat het je nooit zal lukken. Wanneer je gereedschap inzet (bijvoorbeeld nog een keer proberen, iemand om hulp vragen, een andere manier bedenken) kun je uit de leerkuil komen. Wanneer je uit de leerkuil bent heb je een nieuwe vaardigheid succesvol beoefend en krijg je een bevredigend gevoel.
 
Door kinderen met dit instrument te begeleiden kan de weerstand voor leren en experimenteren verminderen en hopelijk zelfs helemaal verdwijnen.

Admin - 12:51:55 | Een opmerking toevoegen

2024-07-22

Human Design

De Human Design-kaart is een vertaling van je genetische code. Door het combineren van verschillende theorieën en wetenschappen wordt er een heel uitgebreid en specifieke omschrijving gegeven van jouw unieke ‘blauwdruk’.
De HD-kaart wordt gevormd op basis van de exacte geboorte-tijd en plaats. 

Wat houdt het in?
De theorie van Human Design is een combinatie van oude wijsheden zoals de Joodse Kabbalah, de Chinese I-Ching, de astrologie, de Chakra leer en moderne wetenschappen. Hierdoor wordt een uitgebreid en gedetailleerde beschrijving gegeven over jou! 

Types
Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende energie-types:
1. Manifestor 
2. (Manifesting) Generator
3. Projector
4. Reflector 
De types kunnen vergeleken worden met een auto: 
1. De Manifestor types starten de motor,
2. De (Manifesting) Generators zijn het gaspendaal,
3. De Projector heeft het stuur en leidt de weg, 
4. De Reflectors zijn de spiegels. 

Als je weet welke type jouw kind is, kun je rekening houden met de manier waarop zij hun energie benutten. Heb je bijvoorbeeld een Projector kind? Dan weet je dat je niet hoeft te verwachten dat hij iedere dag evenveel energie heeft om iets te doen. En dan weet je ook dat zijn (ongevraagde) advies heel goed bedoeld is. 

Autoriteit 
Op welke manier maak jij een beslissing? Ga jij op je onderbuik-gevoel af? Of slaap jij er liever een nachtje over? 
Ook dit staat in de Human Design-kaart. Als je weet wat de autoriteit van jouw kind is, kun je hier rekening mee houden. 

Nog veel meer! 
Human Design beslaat nog veel meer dan hier beschreven. 
Wil jij beter kunnen communiceren met jouw kind? Of ben je wel heel benieuwd wat Human Design over JOU vertelt?

Neem dan vandaag nog contact op!

Waar gebruik je het voor?
Human Design geeft vooral inzicht in en hoe en waarom van een persoon. Hoe kijkt zij naar de wereld, op welke manier neemt zij beslissingen? Door dit inzicht kun je de ander beter begrijpen waardoor de connectie sterker wordt. 

Een betere connectie leidt tot betere communicatie.

Het kennen van de Human Design-kaart van een kind in mijn praktijk zorgt ervoor dat ik mijn traject helemaal kan afstemmen op het kind. 

Nog mooier wordt het als ik merk dat het kind niet in lijn met haar Design leeft, omdat het door haar omgeving geconditioneerd is in het aanleren van bepaald gedrag, en ik haar via coaching kan helpen om weer in lijn met zichzelf te komen. 

Gun jij jouw kind een lichter leven met meer energie? Informeer naar de mogelijkheden van coaching met Human Design. 

Admin - 21:21:52 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

2024-06-16

Overgaan of blijven zitten? Een belangrijke beslissing over uw kind.

Het einde van het schooljaar nadert snel. Nog slechts vijf weken voor de welverdiende zomervakantie. Dit is ook de tijd waarin cruciale beslissingen worden genomen over hun toekomst. Deze keuzes kunnen een aanzienlijke impact hebben op het kind en het hele gezin.

Het besluitvormingsproces

Het nemen van deze beslissing gebeurt niet zomaar. Leerkrachten, ouders en andere betrokkenen overwegen zorgvuldig alle factoren voordat een definitieve keuze wordt gemaakt. Gaat uw kind volgend jaar naar dezelfde klas? Zit hij of zij nog wel bij vriendjes? Moet hij of zij misschien (als enige) blijven zitten? Of is een overstap naar een andere school onvermijdelijk omdat de huidige school “handelingsverlegen” is?

De stem van het kind

Tijdens het hele proces van deze besluitvorming wordt het kind zelf soms over het hoofd gezien. Terwijl het kind zelf de gevolgen draagt van het besluit. Check regelmatig bij uw kind. Wat voor vragen roept een dergelijke beslissing bij uw kind op? Denkt hij of zij: “Ben ik te dom? Te druk? Te bijdehand?”

Wat is echt belangrijk?

Wat telt het meest voor een kind in zijn kindertijd? Waar willen we de nadruk op leggen? School is een belangrijk onderdeel van het leven. Hier leer je nuttige informatie en is het cruciaal om op bepaalde momenten specifieke kennis te hebben. Als dit niet aansluit bij de persoonlijke leerstijl of het tempo van uw kind, kunnen er uitdagingen ontstaan.

Ondersteuning voor elk kind

Gelukkig is alles te leren en te ondersteunen. Zelfs wanneer de leerstijl of het tempo van uw kind niet overeenkomt met dat van de school, zijn er genoeg technieken die de schoolgang soepeler kunnen laten verlopen.

Heeft u het gevoel dat uw kind uitdagingen ervaart en daardoor niet soepel door de schooltijd heen gaat? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in zodat ik met u mee kan denken wat er aan de hand zou kunnen zijn, en wat er eventueel aan te doen is.

Identificeer de grootste uitdaging

De eerste stap is achterhalen waar de grootste uitdaging ligt. Dit kunnen verschillende zaken zijn:

1. Laag Zelfbeeld
  Als uw kind niet lekker in zijn vel zit, kan het niet tot leren komen. Door te werken aan zelfvertrouwen ontstaat er ruimte om te ontwikkelen.

2. Gaten in Kennis
  De ontwikkeling van elk kind verloopt niet gelijkmatig. Soms wordt kennis aangeboden op een moment dat uw kind nog niet klaar was om deze goed op te nemen. Door te achterhalen waar de hiaten zitten, kan er weer voortgebouwd worden!

Bij beide typen uitdagingen kan ik een passend traject samenstellen, geheel afgestemd op uw kind en de wensen van uw gezin.

Heeft uw kind moeite op school? Wilt u weten hoe we samen kunnen werken om uw kind te laten groeien en bloeien? Neem vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Laten we samen de toekomst van uw kind positief vormgeven!

Admin - 19:50:56 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

2024-06-11

Kindercoaching

Kinderen van tegenwoordig worden steeds brutaler. Ongewenst gedrag op school en schooluitval komen steeds vaker voor. Is dit de oorzaak van slechte opvoeding, of is er iets anders aan de hand?

Boosheid, frustratie, buikpijn, hoofdpijn en andere klachten kunnen uitingen zijn van een onderliggend probleem. Een kind dat niet lekker in zijn vel zit komt niet tot leren en ontwikkelen en leert zichzelf gedrag aan om zich staande te kunnen houden.

Als ouder ken je jouw kind het beste en doe je alles om hem de ondersteuning te bieden die hij verdient. Wanneer een kind niet goed in zijn vel zit is het soms een hele uitdaging om erachter te komen waar de oorzaak ligt.

Maak jij je zorgen over jouw kind? Zie je gedrag dat niet past bij de persoonlijkheid? Kom je er maar niet achter wat er aan de hand is en weet je niet meer hoe je hem kunt helpen met het overwinnen van leerproblemen, emotionele uitdagingen of gedragskwesties?

Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in via https://sin-traal.nl/Contact/. Ik denk heel graag met jullie mee!

Ik stel een traject samen op basis van jullie individuele behoefte. Op deze manier zorg ik ervoor dat het kind centraal staat. Elk kind is uniek en verdient passende ondersteuning.
In het traject werken we aan het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals zelfvertrouwen, sociale interactie en emotionele veerkracht. Dit kan variëren van hulp bij schoolwerk tot het omgaan met stress en angsten.

Een traject vindt in principe plaats bij het kind thuis, zodat de drempel zo laag mogelijk is. Voor kinderen met een schooltrauma kan het bezoeken van een coachingspraktijk best hele uitdaging zijn. In overleg kan het traject ergens anders plaatsvinden.

Hoe kindercoaching van Sin-traal kan helpen?
1. Verbeterde leerprestaties
Veel kinderen ervaren problemen met leren, wat kan leiden tot frustratie en een laag zelfbeeld. Ik kan helpen bij het aanpakken van de oorzaak van het probleem en het ontwikkelen van effectieve leerstrategieën en het overwinnen van obstakels die het leerproces belemmeren.
Daarnaast help ik gaten in de kennis opvullen door de lesstof aan te bieden op de manier die het beste bij het kind past. Op deze manier sluit de voorkennis van het kind beter aan op de methode die op school aangeboden wordt en zal het kind zich in de les competenter voelen.

2. Emotionele ondersteuning
Kinderen kunnen emotioneel overbelast raken door verschillende factoren zoals schooldruk of sociale druk. Ik geef kinderen inzicht in hoe emoties werken en hoe je die als superkracht kunt gebruiken. We versterken het zelfvertrouwen door zelfkennis te vergroten en grenzen te verkennen, duidelijk te verwoorden en te verleggen.

3. Aanleren gezond gedrag
Gedragsproblemen kunnen een bron van stress zijn voor zowel het kind als de ouders. Ook kan het op school voor de nodige problemen zorgen wat de ontwikkeling belemmert. Het is een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt. Ik pel het gedrag af zodat we achter de behoefte kunnen komen dat het gedrag veroorzaakt. Naast het aanpakken van de oorzaak zal er in het coachingstraject aandacht besteed worden aan het aanleren van gezond gedrag om het ongewenste gedrag te vervangen.

Neem contact op.
De eerste stap naar het vinden van passende hulp voor jouw kind is een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek via https://sin-traal.nl/Contact/  en ontdek hoe mijn coaching jouw kind kan helpen, zodat hij zich weer volledig kan ontwikkelen en weer kan gaan STRALEN.

Admin - 20:39:07 @ algemeen | Een opmerking toevoegen